top of page

Je Boh všemohúci?


Veriaci od začiatku stvorenia museli čeliť mnohým útokom vo svojom každodennom živote. Niekedy to boli útoky na život veriacich, ako Egypťania, ktorí zotročili Izraelitov alebo Rimania, ktorí hádzali kresťanov levom. Inokedy to však boli útoky zamierené na vnútro cirkvi a na jej základ, teda na Božie slovo. Dokonca prvý útok, ktorý zaznamenáva Biblia je presne toho druhu, keď Satan spochybňuje to, čo povedal Boh (Gen. 3:1).

Dodnes sa snaží svet spochybniť to, čo hovorí Biblia. Väčšinou ide o útoky, ktoré kresťania už zodpovedali mnohokrát v minulosti. Napriek tomu sa však stane, že kresťan sa pred týmito otázkami môže triasť. Je však potrebné si pamätať, že aj keby sme nemali odpoveď na nejakú otázku v danom momente, to ešte neznamená, že tá odpoveď neexistuje. Dokonca aj keby žiadny kresťan na svete nemal odpoveď na nejakú otázku (také otázky tiež existujú), tak stále to neznamená, že odpoveď neexistuje.

Pravdepodobne jednou z najčastejších typov otázok, ktoré kresťania dostávajú sú otázky typu: „Ak je Boh všemohúci...“, ktoré sa snažia spochybniť Bibliu spôsobom: „Biblia hovorí, že Boh je všemohúci, ale ja ti ukážem teraz, že nemôže byť. Ak nemôže byť Boh všemohúci, tak Biblia potom nie je pravdivá a nemusím veriť kresťanstvu!“

Aby sme si zjednodušili prácu pri riešení týchto dvoch otázok si ich rozdelíme na 2 kategórie:

  • Spochybnenie všemohúcnosti cez paradox.

  • Spochybnenie všemohúcnosti cez hriech.

Teraz sa pozrieme na každú jednu z týchto kategórii osobitne.

Spochybnenie všemohúcnosti cez paradox

Určite ste sa už mnohí stretli s otázkami typu: „Ak Boh je všemohúci, tak dokáže vytvoriť taký kameň, ktorý nedokáže zdvihnúť?“ alebo „Ak Boh je všemohúci, tak dokáže stvoriť rieku, ktorú nedokáže prekročiť?“. Taktiež ste už mohli počuť otázku typu: „Ak je Boh všemohúci, tak dokáže nakresliť hranatú kružnicu?“.

Mnohí kresťania sa snažili vyriešiť tieto otázky rôznymi spôsobmi. Mnoho krát sa dokonca dopočujete, že odpoveďou na tento typ otázky je: „Nie!“ Podľa týchto ľudí Boh zjavne nedokáže urobiť veci, ktoré nie sú logické. S týmto spôsobom rozmýšľania mám osobne problém, lebo ide jasne proti učeniu Biblii. Už to, že Boh urobí zázrak znamená, že robí niečo, čo logika nedokáže vysvetliť a Biblia je plná takýchto zázrakov. Biblia dokonca robí aj iné jasné tvrdenia o všemohúcnosti Boha:

„Či je Hospodinovi niečo nemožné?” (Gen. 18:14).

“Ajhľa, ja som Hospodin, Boh každého tela. Či je pre mňa niečo nemožné?” (Jer. 32:27).

„u Boha je všetko možné” (Mat. 19:26).

Podobných veršov by sme vedeli nájsť veľké množstvo.

Musíme teda predpokladať, že existuje iné riešenie tejto problematiky. Odpoveď dokonca môže byť pre niektorých ľudí prekvapujúca. Skúsime to vysvetliť vymyslenou konverzáciou, ktorá by mohla vysvetliť túto odpoveď.

A: Ak je Boh všemohúci dokáže stvoriť taký kameň, ktorý nedokáže zdvihnúť?

B: Áno, jasné!

A: No, ale to potom znamená, že Boh nie je všemohúci!

B: Počkať! Zamysli sa nad tým. Ak Boh je všemohúci, tak hádam vie stvoriť taký kameň, ktorý nedokáže zdvihnúť a to bez toho, aby stratil Svoju všemohúcnosť. Nie?

V skutočnosti je možné takýmto spôsobom hovoriť o čomkoľvek, čo by na prvý pohľad malo efekt na všemohúcnosť Boha. Stačí si uvedomiť, že ak Boh je všemohúci, tak dokáže zachovať svoju všemohúcnosť. To, že my nevieme ako to urobil, ešte neznamená, že to nedokáže urobiť.

Osobne by som išiel ešte trocha ďalej v tejto odpovedi. Boh už raz odpovedal na tento typ otázok, keď skutočne urobil, čo by malo byť nemožné pre Boha. Boh povedal jasné áno na otázku: „Dokáže Boh zomrieť?“

Boh nás tak miloval, že vytvoril skoro neuveriteľný paradox iba preto, aby nás zachránil. Boh vedel, že všetci ľudia sú hriešni, „všetci sa odklonili, napospol sa stali neužitočnými, nieto, kto by činil dobré, nieto ani jedného” (Rim. 3:12). Taktiež vedel, že každý kto zhreší má dostať trest smrti vo večnom zahynutí (Rim. 6:23). Preto prišiel On sám na tento svet, zobral si na seba ľudskú podstatu a ako jediný bezhriešny si zobral na seba trest, ktorý sme si právom zaslúžili, aby každý kto prijme túto Jeho obeť mohol prijať aj dar večného života. Boh Syn zomrel na kríži a bol mŕtvy celé tri dni. Potom však vstal z mŕtvych a zvíťazil nad smrťou a tým pripravil cestu každému, kto verí v Neho, aby Ho mohol nasledovať do Jeho kráľovstva.

Toto je podľa mňa ten najúžasnejší paradox, ktorý Boh dokázal urobiť.

Spochybnenie všemohúcnosti cez hriech

Ďalším typom otázok, s ktorými sa kresťania môžu stretnúť v tejto oblasti, sú otázky typu: „Ak je Boh všemohúci, tak dokáže klamať?“, „Ak je Boh všemohúci, dokáže robiť zlo?“ alebo jednoducho a všeobecne „Ak je Boh všemohúci, dokáže zhrešiť?“.

Začnime znova tým, čo hovorí Biblia:

„Boh nie je človekom, aby klamal“ (Num. 23:19).

„Sláva Izraela nebude klamať“ (1. Sam. 15:29).

„aby v dvoch nezmeniteľných výkonoch, ktorými Boh nemôže klamať, mali sme pevné povzbudenie“ (Heb. 6:18).

Biblia je v tomto prípade jasná. Boh nemôže klamať. Ako je to teda? Je Boh všemohúci alebo nie? Dovolím si stále tvrdiť, že Boh je všemohúci. Dokonca som ochotný povedať, že Boh dokáže zhrešiť. Ak ostanete chvíľu so mnou, tak uvidíte, že verím sto percente Božiemu slovu a nemienim meniť niečo, čo je v ňom napísané. Na vysvetlenie svojho postoja si dovolím použiť znova príklad. Tento krát na sebe samom.

Ako mnohí ľudia na tomto svete som osobne úplne zhnusení záchodovými pavúkmi. Takže, keby sa ma niekto spýtal, či dokážem zjesť záchodového pavúka, tak by som ani nedokázal povedať nie a pravdepodobne by som omdlel. Ale potom, keď sa preberiem, tak by som stopercentne povedal jasné a čisté: „NIE!“. Znamená moja odpoveď, že nemám schopnosť zjesť záchodového pavúka? Vôbec nie. Mám zdravé ústa (to veľmi radi potvrdia moji známi), zdravé zuby (s niekoľkými plombami), zdravý jazyk, zdravý hrtan, atď. Jednoducho povedané mám tráviaci systém, ktorý bezproblémovo dokáže zlikvidovať záchodového pavúka ako akékoľvek iné bielkoviny. Keď však hovorím, že nedokážem zjesť záchodového pavúka, tak tým chcem povedať, že si nemyslím, že existuje niečo na svete, čo by ma mohlo donútiť zjesť záchodového pavúka.

Ide o niečo podobné v tej našej otázke? Pozrime sa, čo hovorí Biblia o vzťahu Boha z hriechom:

„Pričisté sú Tvoje oči, aby sa dívali na zlo“ (Hab. 1:13).

„Ale vaše neprávosti sa stali hrádzou medzi vami a vaším Bohom! Vaše hriechy zakryli Jeho tvár pred vami, takže nepočuje” (Iz. 59:2).

„Lebo Ty nie si Bohom, ktorý záľubu má v bezbožnosti; u Teba nemá miesta nešľachetník“ (Žalm 5:5).

Tieto verše ako aj mnohé iné podporujú myšlienku, ktorú som predtým spomínal. Nejde teda o to, že by Boh nemal schopnosť zhrešiť. Ináč by sa asi Satan ani nesnažil pokúšať Ježiša. Ide však o to, že Boh je Svätý nadovšetko a hriech do takej miery nenávidí, že neexistuje nič, čo by ho mohlo donútiť, aby zhrešil.

Táto myšlienka by v skutočnosti mala byť pre nás veľkým upozornením. V Božích očiach neexistuje nič ako malý hriech, ale On nenávidí všetky hriechy rovnako. Boh tak nenávidí hriech, že ktokoľvek spácha hriech je automaticky vylúčený z Božej prítomnosti. Takisto je táto myšlienka pre nás aj istou útechou. Boh nedokáže zhrešiť, teda ani klamať. Teda, keď Boh povedal, že tak „miloval svet, že svojho jednorodeného Syna dal, aby nezahynul, ale večný život mal každý, kto verí v Neho“ (Ján. 3:16), tak to myslel absolútne vážne.

Vďaka Pánovi za Jeho milosť.

bottom of page